Całkując przez części oblicz
Borys: Proszę o zrobienie danego przykładu i wytłumaczenie jak to zrobić, bo nie rozumiem tego
konkretnego równania.
(dół całki= 0; góra całki=1) ∫xe3−xdx
16 lut 18:42
16 lut 18:45
XL: ..= e2(e−2)
16 lut 18:49
Borys: Ale jak to zrobić przez te części właśnie?
Tam jest błąd i ma być: xe
−3xdx
ten wzór mało mi daje to ma być tak?
| | xe−4x | |
∫xe−3xdx= |
| + C i potem podstawiam? |
| | 4 | |
16 lut 18:51
XL: f= x, g'= e3−x więc g = −e3−x
teraz widzę,że zmieniłes wykładnik więc..
poddaje sie
16 lut 18:54
XL: naucz sie najpierw poprawnie zapisywać symbole
16 lut 18:54
Jerzy:
u = x u' = 1
v' = e−3x v = −1/3e−3x
16 lut 18:55
Borys: Dziękuję Jerzy
16 lut 19:50