planimetria
tymus23: Hej, mam problem z zadaniami z planimetrii.
1. Oblicz pole czworokąta opisanego na okręgu o promieniu długości r, jeśli :
a) Ob= 70 √3 , r=5 √3 b) ob= 105 r= 7√53
2. odcinek łączący środki ramion trapezu opisanego na okręgu o promieniu długości 4√2 ma
długość 12. oblicz pole i obwod trapezu.
16 lut 18:36
Timor i pumba: Zadanie nr 1
P= p*r
P− pole wielokata
p− polowa obwodu
r− promien okregu wpisanego w wielokat
Zrob szkic
16 lut 19:01
Timor i pumba: Odcinek laczacy srodki bokow nierownoleglych trapezu jest rownolegly do podstaw i rowny
polowie sumy dlugosci podsatw tralpezu
Wysokosc trapezu h= 2r
P= l*h
Na d obwodem pomysl sam
16 lut 19:08
Mila:
h=2r=2*4
√2=8
√2
P
ABCD=12*8
√2=96
√2
16 lut 19:10