ciąg - granica, dowód
ZEUSxD: Niech dany będzie ciąg liczbowy xn, gdzie:
x1=9
xn=√16+6xn−1 dla n≥2
1. Wykaż, że:
(1) Dla każdego x∊N spełniona jest nierówność 8<xn≤9
(2) ciąg (xn) jest ciągiem malejącym
2. Obliczyć granicę ciągu (xn), jeśli jest on zbieżny.
Liczę na waszą pomoc, ponieważ mam egzamin jutro i nie za bardzo wiem jak zabrać się do tego
zadania.
A siedzę już naprawdę długo przy tym zadaniu.
Pozdrawiam
16 lut 18:05
Adamm: 8<x1≤9
zakładamy że 8<xn≤9
xn+1=√16+6xn≤√16+6*9=√70≤9
xn+1=√16+6xn>√16+6*8=8
na mocy indukcji dla n≥1 zachodzi 9≥xn>8
xn+1−xn=√16+6xn−xn<0 dla xn∊(8;9> zatem ciąg jest malejący
skoro jest monotoniczny i ograniczony to również zbieżny
granicę można policzyć z zależności g=√16+6g, stąd granica to g=8
16 lut 18:13
ZEUSxD: Dzięki za szybką odpowiedź. Rozwiązanie dało naprawdę dużo!
16 lut 18:25