bryly
figury: Ostrosłup trójkątny przecięto płaszczyzną równoległą jednocześnie do dwóch skośnych krawędzi
tego ostrosłupa. Znajdź taki sposób przecięcia tej płaszczyzny z ostrosłupem, że pole
przekroju jest największe z możliwych. Odpowiedź uzasadnij.
16 lut 18:04
figury:
Znalazlem taka odpowiedz:
Przekroje takie są równoległobokami o ustalonym jednym kącie równym kątowi pomiędzy wybranymi
dwiema skośnymi krawędziami ostrosłupa. Korzystając z podobieństwa trójkątów można pokazać, że
pole tego równoległoboku jest największe gdy jego wierzchołki leżą w połowie długości
odpowiednich krawędzi ostrosłupa. Pole to jest równe czwartej części iloczynowi długości
wybranych dwóch krawędzi skośnych ostrosłupa i pomnożone przez sinus kąta pomiędzy tymi
krawędziami.
Ale jak do niej dojsc? Jak obliczyc to pole?
17 lut 19:32
figury: ?
17 lut 22:09
Mila:

Podpowiedź:
ΔABC− Δrównoboczny ?
AC i BC krawędzie skośne,
Płaszczyzna FELK równoległa do AC i BS
KF||SB, |EL||SB⇒KF||LE
FE||AC, KL||AC⇒FE||KL
Czworokąt FELK jest równoległobokiem
ΔFEB∼ΔABC
ΔAFK∼ΔABS
17 lut 22:46
figury:
Trojkat ABC nie musi byc rownoboczny chyba.
Płaszczyzna FELK równoległa do AC i BS czy do AC i BC?
Jaki jest ten kat pomiedzy tymi krawedziami?
17 lut 23:40
Mila:
Dobrze w takim razie operujemy całymi bokami AB, BC,AC.
Z podobieństwa Δ:
| FE | | AB−x | | x | | AB | |
| = |
| i |
| = |
| |
| AC | | AB | | KL | | BS | |
Nie przejmuj się tym kątem , to jest kąt między BS i AC ( przesuwasz BS)
Kąt β nie zmienia się dla danego ostrosłupa. Pole zależy od długości boków
| | |AC|*(|AB|−x) | | x*|BS| | |
PFEKL=|FE|*|KF|*sinβ= |
| * |
| |
| | |AB| | | |AB| | |
| | |AC|*|BS| | |
PFEKL= |
| * (|AB|−x)*x*sinβ |
| | |AB|2 | |
| | |AB| | |
f(x)= (|AB|−x)*x=|AB|*x−x2 przyjmuje największą wartość dla x= |
| |
| | 2 | |
| | |AC|*|BS| | | 1 | | |AB| | |
Pmax= |
| *(|AB|− |
| |AB|)* |
| *sinβ |
| | |AB|2 | | 2 | | 2 | |
18 lut 00:25