Oblicz pole trójkąta
tyokke: Dany jest trókąt ABC, w którym |AC|=17, |BC|=10. Na boku AB leży punkt D taki,
że |AD| : |DB| = 3:4 oraz |DC| = 10. Oblicz pole trójkąta ABC.
16 lut 14:12
Mila:

x− wspólna miara, x>0
h
2+(2x)
2=10
2
h
2+(5x)
2=17
2
−−−−−−−−−−−−−−−
h
2+4x
2=100
h
2+25x
2=289
−/−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−21x
2=−189
x
2=9
x=3
h
2+(2*3)
2=100
h
2=64
h=8
|AB|=7*3=21
PΔ=84
16 lut 16:04
tyokke: Dzięki wielkie Mila, mam takie pytanie. Po czym poznajesz jakiego typu rysunek będziesz
rysować? Chodzi mi po prostu po czym poznać który bok ma być ramieniem, jak wpaść na to, i czy
da się tego w ogóle wyuczyć? Jest to dla mnie odwieczny problem w planimetrii
16 lut 16:41
Mila:
Najpierw szkicuję na brudno , nanoszę liczby, a potem poprawiam rysunek, aby mniej więcej
odpowiadał warunkom zadania.
Zrób tak dla tego Δ, a przekonasz się, że to nie jest takie trudne.
Dobry rysunek w geometrii to co najmniej połowa sukcesu.
16 lut 18:33