zadanie z procentami
math2: Poparcie dla rządu wśród studentów matematyki pewnej uczelni po pierwszym czytaniu ustawy
stypendialnej w Sejmie zmalało o 4%, ale później, kiedy ustawa została już przegłosowana,
wzrosło o 5%, by po zakończeniu prac nad nią przez Senat zmaleć jeszcze o 2 punkty procentowe.
Ilu co najmniej studentów studiuje matematykę na tej uczelni?
16 lut 13:51
Pytający: 5
5?
x − popierający na początku
| | 24 | |
0,96x = |
| x − popierający po zmaleniu |
| | 25 | |
| 24 | | 126 | |
| *1,05x = |
| x − popierający po wzroście |
| 25 | | 125 | |
| 126 | | 3087 | | 3087 | |
| *0,98x = |
| x = |
| x − popierający po kolejnym zmaleniu |
| 125 | | 3125 | | 55 | |
16 lut 16:07
math2: Odpowiedz jest inna
16 lut 19:15
math2: Odp. 150
16 lut 19:15
math2: I jak to zrobic?
17 lut 13:37
math2: Moze ktos jeszcze pomysli?
17 lut 21:49
math2: | | 126 | |
Jak wynosilo |
| x, czyli 100,8%x i potem zmalalo o 2 punkty procentowe to wynosilo |
| | 125 | |
| | 247 | |
100,8%−2%=98,8%, czyli poparcie bylo |
| x. |
| | 250 | |
17 lut 22:33