oblicz wartosc wyrazenia
matma: wiedzac ze x+1/x=3 oblicz wartosc wyrazenia lx−1/xl
16 lut 13:32
Jerzy:
Zapis niejasny.
16 lut 13:34
matma: | | 1 | | 1 | |
x+ |
| =3 oblicz wartosc wyrazenia lx− |
| l |
| | x | | x | |
16 lut 13:37
matma: ja zrobilem tak ze x2−3x+1=0 no i delta mam miejsca zerowe i nwm co dalej
16 lut 13:41
PrzyszlyMakler: 1. Ustal dziedzinę
2. Doprowadź wyrażenie do postaci ułamka, gdzie w mianowniku jest 'x'
3. Przerzuć '3' na lewą stronę i też ją wbij do ułamka o mianowniku '3'.
4. Rozwiąż równanie kwadratowe z licznika
5. Porównaj je z dziedziną.
16 lut 13:46
matma:
16 lut 13:46
PrzyszlyMakler: 3. O mianowniku 'x' * Miało być.
16 lut 13:47
16 lut 13:47
matma: nie moge podstawic miejsc zerowych do tego co mam obliczyc ?
16 lut 13:47
Jerzy:
Podstaw x1 oraz x2 pod moduł i policz.
16 lut 13:48
matma: wlasnie w tym rzecz ze nic sensownego nie wychodzi
16 lut 13:49
matma: jak podstawiam
16 lut 13:49