styczne
Krzecho: | | x2+px | |
funkcja określona jest wzorem f(x)= |
| . Dla jakich wartości parametru p styczne do |
| | x2−4 | |
wykresu funkcji f, poprowadzone w punktach przecięcia wykresu z osią OX.
wiem ze był taki temat, ale nie potrafie policzyć
| | −px2−8x−4p | |
wiemy że f'(x)= |
| |
| | (x2−4)2 | |
x
2+px=0
x=0 v x=−p
i f'(0)=f'(−p)
i nie mogę tego policzyć
pokaze obliczenia
p(3p
2+8p−32)=0
p=0 ... Δ=448
16 lut 12:32
Jerzy:
A co Ty wogole liczysz ?
16 lut 12:35
Krzecho: Miejsce zerowe to punkty przecięcia wykresu z osią OX.
wyliczyliśmy 2 miejsca zerowe
x=0 i x=−p
f(0)=0 f(−p)=0
czyli mamy 2 punkty P(0,0) Q(−p,0)
wiemy, że a=f'(x
0)
aby dwie proste były równoległe musi zajść a
1=a
2 czyli f'(0)=f'(−p)
dobrze myśle
16 lut 12:45
Jerzy:
A jaka jest treść zadania ?
16 lut 12:49
Jerzy:
Dobra ... już widzę ..maja byc równoległe...
OK. Warunek: f'(0) = f'(−p)
16 lut 12:50
Krzecho: i nie wiem czy dobrze policzyłem do tego momentu czy nie.. W treści pisze mają być równoległe
16 lut 12:58
Jerzy:
Wszystko dobrze jak dotąd.
16 lut 12:58
Krzecho: ok to policze do konca
16 lut 12:58
Krzecho: niemożliwe
| | −8−8√7 | | −8+8√7 | |
odp. wychodzi mi p=0 v p= |
| v p= |
| |
| | 6 | | 6 | |
16 lut 13:02
Jerzy:
Popraw obliczenia: p = 0 lub p = +/− √8
16 lut 13:07
Jerzy:
| | −4p | | −p | |
Po podstawieniach dochodzimy do: |
| = |
| |
| | 16 | | p2 − 4 | |
16 lut 13:08
Krzecho: to znaczy na samym końcu?
16 lut 13:08
Krzecho: wyszło dziękuję
16 lut 13:11