reszta z wielomianu
tyokke: Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x)=x2017 − 2x2016 + 2x2015 −1 przez wielomian
P(x)=x3 − x
16 lut 12:29
Adamm: x3−x=x(x−1)(x+1)
W(x)=N(x)*x(x−1)(x+1)+ax2+bx+c
W(0)=−1=c
W(1)=0=a+b+c
W(−1)=−6=a−b+c
rozwiązujesz układ równań
16 lut 12:33
Adamm: c=−1, a=−2, b=3
reszta wynosi
−2x2+3x−1
16 lut 12:37
tyokke: Co oznacza zapis W(x)=N(x)*x(x−1)(x+1)+ax2+bx+c ? konkretnie chodzi mi o to N
16 lut 12:38
Adamm: N to jakiś wielomian, nie jest on w niczym potrzebny
16 lut 12:44
tyokke: dzięki
16 lut 12:45