stereometria
mibardzo proszę o pomoc: stereometria przekroje
miki:
zad1
przez krawędz AB podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnegoABCD POPROWADZONO PŁASZCZYZNĘ DO
KTÓREJ NALEŻY SRODEK S krawędzi CD Wiedząc że otrzymany przekrój tworzy z płaszczyzną
podstawy kąt 45 stopni oblicz cos kąta ASB
ZAD2
w czworościanie foremnym o krawędzi 6cm poprowadzono przekrój płaszczyzną przechodzącą przez
wysokość podstawy i środek krawędzi bocznej niemającej punktów wspólnych z tą wysokością.
Oblicz odległość płaszczyzny podstawy od punktu wktórym wysokość ostrosłupa przebija
płaszczyznę przekroju
16 lut 12:14
16 lut 12:37
Rafal: Od razu mówię, że trochę wolno się ładuje
16 lut 12:38
mibardzo proszę o pomoc: tak
16 lut 12:39
Rafal: Poczekaj chwilę, wrzucę rozwiązanie, tymczasem możesz pooglądać, jak ta sytuacja wygląda w 3d
(obracasz myszką).
16 lut 12:40
mibardzo proszę o pomoc: jak mogę robić rysunki w tym programie
16 lut 12:43
Rafal: AB=a
ASB=α
| | a√6 | |
z własności trójkąta 90, 45, 45 SO=S'O*√2= |
| |
| | 3 | |
z twierdzenia Pitagorasa
| | 6 | | a2 | | 8 | | 3 | | 11 | |
SA2=SO2+AO2= |
| a2+ |
| = |
| a2+ |
| a2= |
| a2 |
| | 9 | | 4 | | 12 | | 12 | | 12 | |
SB=SA
z twierdzenia cosinusów
AB
2=SA
2+SB
2−2*SA*SB*cosα
| | 33 | | 33 | | √33 | | √33 | |
a2= |
| a2+ |
| a2−2* |
| a* |
| a*cosα |
| | 36 | | 36 | | 6 | | 6 | |
| | 66 | | 66 | |
a2= |
| a2− |
| a2*cosα |
| | 36 | | 36 | |
66cosα=30
Pewnie się gdzieś pomyliłem, ale merytorycznie powinno być OK.
16 lut 12:57
Rafal: Robienia rysunków możesz się nauczyć metodą "prób i błędów"
16 lut 12:58
Kacper:
Polecam zainstalować i się pobawić

Aczkolwiek 3D się dosyć topornie robi w GeoGebrze.
16 lut 13:04
mibardzo proszę o pomoc: bardzo dziękuję a to drugie zadanie
16 lut 13:04
mibardzo proszę o pomoc: a w jakim innym programie mogę robić rysunki
16 lut 13:05
Adamm: do robienia rysunków 3D jest mało darmowych programów
16 lut 13:08
mibardzo proszę o pomoc: a jaki jest dostępny
16 lut 13:10
Rafal: Zgadzam się z przedmówcami

Czy zadanie 2 jest na pewno dobrze przepisane? Wydaje mi się, że
ten punkt przebicia jest na płaszczyźnie.
16 lut 13:11
Rafal: płaszczyźnie podstawy
16 lut 13:12
mibardzo proszę o pomoc: tak jest podane
16 lut 13:13
mibardzo proszę o pomoc: tu chodzi pewnie o inną wysokość
16 lut 13:14
16 lut 13:16
Rafal: O, chyba nie udostępniłem, poczekajcie chwilę.
16 lut 13:17
Rafal: już powinno działać
16 lut 13:21