zadanko
Kacper:
Zadanko z geometrii dla chętnych
1. Dany jest trapez ABCD, w którym AB || CD. Wykaż, że jeśli AC ⊥ BD, to
(|AB|+|CD|)
2=|AC|
2+|BD|
2.
2 Dwusieczna kąta ACB przecina bok AB tego trójkąta w punkcie D. Oznaczmy długości
| 2ab | |
odcinków AC, BC i DC odpowiednio b, a, d. Wykaż, że d< |
| . |
| a+b | |
16 lut 11:02
Rafal: Kacper, czy znasz może rozwiązanie zadania 2 bez użycia trygonometrii? Jestem pewien,
że pojawiło się na którejś OMG....
16 lut 11:23
Metis: 2 razy Pitagoras
16 lut 11:36
Kacper:
Metis które zadanie? 1? To akurat jest bardzo łatwe
Rafał muszę pomyśleć, bo sam go nie robiłem, tylko znalazłem w jakiejś broszurce
16 lut 11:37
Rafal: OK

Pamiętam, że pewnego czasu na nim poległem totalnie.
16 lut 11:39
Metis: Kacper żartuję

Teraz nie byłbym w stanie dowieść żadnego zadania z planimetrii
16 lut 11:40
Kacper:
Działa wam stronka matematyka.pl?
16 lut 11:50
Rafal: nie
16 lut 11:52
Metis: Nie, postawiona jest z tego co pamiętam na serwerze, na którym stoi także jakaś strona z
filmami, przez co tak zamula
16 lut 11:55
Adamm:

z twierdzenia Pitagorasa
|DS|
2+|CS|
2+|AS|
2+|BS|
2=|CD|
2+|AB|
2
|DB|
2−2|DS||BS|+|AC|
2−2|AS||CS|=(|CD|+|AB|)
2−2|CD||AB|
z podobieństwa na zasadzie kkk ΔABS~ΔCDS
| |DS||BS| | | |AS||CS| | | |DS|2 | | |CS|2 | |
mamy |
| + |
| = |
| + |
| =1 |
| |CD||AB| | | |CD||AB| | | |CD|2 | | |CD|2 | |
stąd
|DB|
2+|AC|
2=(|CD|+|AB|)
2
16 lut 12:13
Adamm: pierwsze zadanie to było
16 lut 12:13
Adamm:

| 2ab | |
d< |
| jako teza zadania |
| a+b | |
| 1 | |
P= |
| sin(2α)*a*b=sinα*cosα*a*b |
| 2 | |
1 | |
| sinα*(b+a)*d=sinα*cosα*a*b |
2 | |
coś za łatwe to zadanie
16 lut 13:42