kombinatoyka
PrzyszlyMakler: 1. Oblicz ile jest dziesięciocyfrowych liczb o różnych cyfrach i takich, że cyfry parzyste
występują w porządku rosnącym, a cyfry nieparzyste w porządku malejącym.(odp. 126)
2. Oblicz, ile jest sześciocyfrowych liczb, w zapisie których występuje "szóstka" i każda
kolejna cyfra (z wyjątkiem pierwszej) jest większa od poprzedniej. (odp.56)
Chciałbym przedstawić swoje próby, ale b. słabo mi poszły te zadania. W 1 ustaliłem, że "9"
MUSI stać na pierwszym miejscu.. i to tyle. Bardzo proszę o pomoc z komentarzem.
16 lut 10:56
Omikron:
Zad 1
Jak zauważyłeś 9 musi być na pierwszym miejscu. Cyfry parzyste muszą stać w określonym
porządku: 0 2 4 6 8
Nieparzyste: 9 7 5 3 1
Czyli mamy jeszcze dziewięć miejsc wolnych i najpierw stawiamy na nich np. liczby parzyste. Z
dziewięciu miejsc wybieramy pięć. Na pozostałych czterech postawimy cyfry nieparzyste.
16 lut 11:42
Kacper:
Widzę, że ktoś nie ubiegł

Zadanie 1 odpowiedź poprawna
16 lut 11:48
Kacper:
Pokaż, swoje rozwiązanie zadania 2, bo mnie wychodzi tylko 26 takich liczb
16 lut 11:56
Jerzy:
Jet ich z pewnością więcej niż 26
16 lut 12:11
Jerzy:
Chyba jednak masz rację
Kacper ... mnie też wychodzi 26 liczb
16 lut 12:16
Jerzy:
XXXXX6 − 1 liczba
XXXX6X − 6 liczb
XXX6XX − 9 liczb
XX6XXX − 10 liczb
Razem: 26 liczb
16 lut 12:18
Kacper:
Aktualizacja
| | | | | | | | | | | | | | | |
Liczb jest | + | * | + | * | + | * | =1+15+30+10=56  |
| | | | | | | | |
Autor miał jednak rację
16 lut 12:49
PrzyszlyMakler: Dziękuję Omikronowi za rozwiązanie 1. I innym za próby, jednak Kacprze czy mógłbyś dać
komenatrz do drugiego, bo troche jednak nie rozumiem..
16 lut 12:52
Jerzy:
Popatrz 12:18 ...tam masz pokazane.
16 lut 12:54
Kacper:
Trochę prościej:
Mamy do dyspozycji cyfry 1,2,3,4,5,6,7,8,9.
Na pewno biorę sobie "szóstkę" i dodatkowo 5 cyfr z pozostałych 8.
| | | |
Daj nam to | =56 sposobów wyboru takiego zestawu. |
| | |
Na ile sposobów mogę z nich ułożyć liczbę, w której każda następna cyfra jest większa od
poprzedniej?
Na 1 sposób (dlaczego? to zostawiam tobie)
16 lut 12:58
PrzyszlyMakler: Dzięki, rozumiem
16 lut 13:21