ekstremum warunkowe
student: Oblicz ekstremum warunkowe:
f(x,y)=2*x
2+x*y+y
2+100
przy warunku x+y=100
Bardzo proszę o szybką odpowiedź z wyjaśnieniem
16 lut 09:29
Jerzy:
Kolokwium ?
16 lut 09:30
student: tak
16 lut 09:36
Jerzy:
Za szczerość ... podstaw: y = 100 − x i licz ekstremum jednej zmiennej.
16 lut 09:39
student: tylko to musi być metoda mnożników Lagrangea
i nie wiem jak z ukladu 4x+y+ λ=0
2y+x + λ=0
x+y=100
wyliczyć λ
16 lut 09:56
student: mogę liczyć na pomoc?
16 lut 10:56
Jack: Podstaw do dwoch pierwszych x=100−y
Nastepnie dasz rade zrobic uklad 2na2
16 lut 11:53
student: Jak podstawie to mi zły wynik wychodzi, λ ma być −350, mógłby mi ktoś to zrobić, proszę
16 lut 12:43
16 lut 16:06
karty do gry: 4x + y + λ = 0
6y + 3x + λ = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
7x + 7y + 2λ = 0
7 * 100 + 2λ = 0
16 lut 16:20
karty do gry: oj nie przemnożyłem λ w drugim równaniu przez 3. Końcowy wynik trzeba jescze podzielic przez 2.
16 lut 16:22
student: czemu przez 3? to wtedy wynik będzie zły
16 lut 17:14