didi:
Czemu tak późno

wszyscy już spią

jeżeli x=2 miejsce zerowe to f(2) =0
f(2) = 4a +2b +1 f(2) =0 wiec
4a +2b = -1
drugie równanie : xw = -b/a xw = 3 więc
- b /a =3 czyli b = - 6a to drugie równanie
rozwiązujemy układ równań
4a + 2b = -1
b = -6a
4a + 2 *( -6a) = -1 → -8a = -1 a = 1/8
to b= -6 * 1/8 = - 3/4
a) f(x) = 1/8 x
2 - 3/4 x +1
b) policz Δ-tę
c) Postac kanoniczna y=( x - p)
2 + q
p = xw = 3 q= - Δ/4a oblicz

p = 3 q =- 1/8 (tak ma Ci wyjśc jak obliczysz)

więc postac kanoniczna
f (x) = ( x -3)
2 - 1/8 OK