Prawdopodobieństwo
Grześ: Wykonujemy trzy rzuty kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że suma wyrzuconych oczek
będzie mniejsza od 8.
Proszę o pomoc, kompletnie nie wiem jak do tego podejść w logiczny sposób, jedyne co mi
przychodzi do głowy to wypisanie wszystkich przypadków ale to raczej na maturze nie przejdzie
16 lut 00:31
Adamm: czemu nie przejdzie?
zrób tabelkę
16 lut 00:32
Adamm: po namyśle to jednak tego nie rób
ma być mniejsza niż 8
7=5+1+1=4+2+1=3+3+1=3+2+2
6=4+1+1=3+2+1=2+2+2
5=3+1+1=2+2+1
4=2+1+1
3=1+1+1
|A|=1+3+3+3+3+6+1+3+6+3+3=32
|Ω|=216
16 lut 00:43
Grześ: Dzięki wielkie

A co do tego że by nie przeszło to chodziło mi o to że na maturze nie ma raczej czasu na takie
wypisywanie wszystkich przypadków.
16 lut 00:55
Pytający: Drobny błąd rachunkowy:
|A|=35
16 lut 01:00