ciągi
Info: lim x−>∞ x(2arcctgx+2π)=[0*∞]
16 lut 00:04
Janek191:
... = [ ∞* ∞] = ∞
16 lut 00:08
Info: 2*arcctgx to chyba −2π
16 lut 00:09
Info: nvm
16 lut 00:10
16 lut 00:11
Adamm: limx→∞ x(2arctgx+2π) = [∞*2π] = ∞
16 lut 00:11
Adamm: arcctgx oczywiście
16 lut 00:12
Janek191:

Pomyłka
...= [
∞* 2π ] =
∞
16 lut 00:12
Info: to lim x−>
∞ x*2arcctgx =
16 lut 00:13
Adamm: 2
16 lut 00:15
Info: 2arcctgx granica to 0 czyli chyba będzie [∞*0]
16 lut 00:17
Janek191:

Z wykresu wychodzi 2
16 lut 00:19
Adamm: | | t | |
limx→∞ x*2arctgx = limt→0+ 2*ctgt*t = limt→0+ |
| *cost*2 = 2 |
| | sint | |
16 lut 00:22
Adamm: podstawiłem tutaj x=ctg(t)
16 lut 00:23