rownanie trygonometryczne
Mirror2: Rozwiaz rownanie
sinx * tgx − √3 = tgx − √3sinx
Przenoszę i grupuję
√3(− sinx + 1) − tg (− sinx + 1) = 0
(√3 − tgx)(−sinx + 1) = 0
tgx = √3 i sinx = 1
Ktoś wyłapać błąd?
15 lut 23:47
Janek191:
tg x*( sin x − 1) = √3*( 1 − sin x)
tg x*( sin x − 1) + √3*( sin x − 1) = 0
( sin x − 1)*( tg x + √3) = 0
sin x = 1 lub tg x = −√3 itd.
15 lut 23:50
Mirror2: W odpowiedzi mam
Jak?
16 lut 20:02
yazz: Odpowiedź z sinusem = 1 musi być poprawna − podstawiając π2 do równania, otrzymasz P=L.
Czyli prawdopodobnie w odpowiedziach jakiś błąd.
16 lut 20:10
karty do gry: Rozwiazania równania sinx = 1 nie należą do dziedziny ( której z niewiadomych powodów nie
raczyłes ustalic.)
16 lut 20:21
Mirror2: Czemu nie należy do dziedziny?
16 lut 20:29
Timor i pumba: sinx=1 to kąt 90
o
a cos90
o=0
16 lut 20:32