1 | ||
y=lnx + | ||
lnx |
1 | lnx | |||
Pierwsza pochodna | + | |||
x | (lnx)2 |
−1 | ||
Druga pochodna | + tutaj już mam problem bo nie wiem jak policzyć pochodną z (lnx)2 | |
x2 |
1 | 1 | 1 | ||||
f '(x)= | + [( ln x )−1 ] ' = | − ( ln x)−2 * | = | |||
x | x | x |
1 | 1 | |||
= | − | |||
x | x*( ln x)2 |
1 | 1 | |||
f '(x) = ( | )*( 1 − | ) | ||
x | (ln x)2 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
f ''(x) = − | *( 1 − | ) + | *( 2 *( ln x)−3* | ) | ||||
x2 | ( ln x)2 | x | x |
f | pochodna z f * g − f * pochodna z g | ||
' = | |||
g | g2 |
1 | ||
lnx+ | ||
lnx |
1 | ||
czyli z lnx pochodna to | potem pisze + pochodna z 1 to 0 * lnx − 1 * pochodna z lnx | |
x |
1 | ||
czyli | ||
x |
1 | 1 | |||
Co daje | + pierwszej części nie ma bo razy 0 wiec − | |||
x | x |
1 | 1 | |||
Wyszło | − | |||
x | x* (lnx)2 |
1 | 1 | 1 | ||||
f '(x) = | *( 1 − | ) = | *(1 − (ln x)−2) | |||
x | (ln x)2 | x |
−1 | 1 | 1 | ||||
f ''(x) = ( | )*( 1 − ( ln x)−2) + | * [ 0 − ( − 2 *( ln x)−3* | ] = | |||
x2 | x | x |
1 | ||
[ (ln x )−2 ] ' = −2 *( ln x)−3* | − z wzoru na pochodna funkcji złożonej | |
x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |