Oblicz granicę
Pomocy jutro kolos: Oblicz granicę
lim (1x) do potęgi sinx
x→0+
Istnieje jakiś łatwy sposób do obliczania tego typu granic? Bardzo proszę o pomoc
15 lut 22:49
Pomocy jutro kolos: Znajdzie się choć jedna osoba która jest wstanie obliczyć taką granicę
15 lut 23:43
16 lut 00:03
Jack:
| | 1 | |
( |
| )sinx = eln(1x)sinx = esinx * ln(1x) = |
| | x | |
| | 1 | |
= esinx * (ln1 − lnx) = esinx (0 − lnx) = e− lnx sinx = |
| |
| | elnx sinx | |
| | 1 | |
lim |
| = z hospitala = ... |
| | elnx sinx | |
x−>0
+
16 lut 00:09
Jack: chwila, tam zadnego hospitala nie...
16 lut 00:12
Jack:
ah, niepotrzebnie namieszalem, powrocmy do postaci :
e
sinx * ln(1x)
policzmy najpierw sam wykladnik, znaczy granice jego.
| | | | ∞ | |
lim [sinx * ln(1x)] = lim |
| = (otrzymalismy symbol |
| ) |
| | | | ∞ | |
x−>0
+
zatem z hospitala
| | | | 1 | | sin2x | |
= lim |
| = lim |
| * |
| = |
| | | | x | | cosx | |
| | sin2x | | 0 | |
= lim |
| = (znowu hospital bo tym razem |
| ) = |
| | x * cosx | | 0 | |
| | sin(2x) | | 0 | |
= lim |
| = |
| = 0 |
| | cosx+x*sinx | | 1 + 0 | |
zatem
lim e
sinx * ln(1x) = e
0 = 1
x−>0
+
16 lut 00:45
XL: coś mącisz idx już lepiej spać
16 lut 03:41