relacje
Adamm: czy poprawna definicja spójnej relacji R w zbiorze A to
∀x, y∊A (xRy ∨ yRx ∨ x=y) czy ∀x, y∊A (xRy ∨ yRx) ?
na przykład na wikipedii jest podana ta druga definicja, a gdzie indziej ta pierwsza
15 lut 22:13
Saizou :
Nie jestem pewien, ale taka definicja jest chyba u prof. Batóga w Podstawach logiki
i chyba u prof. Murawskiego w Podstawach logiki i teorii mnogości
15 lut 22:29
Saizou :
To pewnie obydwie są poprawne, ja spotkałem się z tą pierwszą.
To tak samo jak ze zbiorem liczb naturalnych i przyjętym założeniem, czy cyfra 0 jest naturalna
15 lut 22:30
Adamm: ok, dziękuję
15 lut 22:38
KKrzysiek: Na wykładzie oraz na zajeciach mielismy pierwszą definicje, czyli x jest w relacji z y lub y w
relacji z x lub x=y.
Czasem trzeci warunek jest pomijany, nie wiem dlaczego.
W zbiorze zadan onyszkiewicza są ladnie wypisane relacje.
15 lut 23:05
zef:
Adamm ty się maturą zajmij !
15 lut 23:08
Jack:
to ja sie spotkalem z takim zapisem spojnej
∀x,y∊X[xRy v yRx]
natomiast co do relacji antysymetrycznej to
∀x,y∊X[(xRy ⋀ yRx) ⇒ x = y]
15 lut 23:57