granica ciągu
kropek: Witam pomógłby mi ktoś z rozwiązaniem granicy tego ciągu, próbowałem kilku sposobów
ale nie wychodzi , granica niby prosta ale jakoś nie mogę wpaść na sposób rozwiązania.
15 lut 22:11
SEKS INSTRUKTOR : √n=n1/2
15 lut 22:13
Pomocy jutro kolos: W jaki sposób to rozwiązałeś?
15 lut 22:50
Adamm: "
√n=n
1/2"
"W jaki sposób to rozwiązałeś?"
15 lut 22:53
Adamm: | | 1 | | 1 | | 1 | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| * |
| |
| | n−√n | | √n | | | |
15 lut 22:57
Adamm: | | 1 | | 1 | | 1 | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| * |
| |
| | n−√n | | n | | | |
| | 1 | | 1 | |
limn→∞ |
| = ?, limn→∞ |
| = ? |
| | n | | | |
15 lut 22:59
kropek: a można tak rozszerzając ułamek ?
| | 1 | | n+√n | | | | 1 | |
limn−>oo |
| = lim |
| = lim |
| = |
| = 0 |
| | n−√n | | n2−n | | n−1 | | oo | |
Jest to poprawne?
16 lut 22:56
Adamm: można
16 lut 22:57