W graniastosłupie prawidlowym czworokatnym h jest dwa razy wieksze od krawedzi podstawy.
Obliczyc cosinus kata nachylenia przekatnej graniastoslupa do sciany bocznej
za a przyjąłem długosc podstawy, h=2a
Z tw pitagorasa obliczylem przekątna podstawy równą √2*a i dzieki temu obliczylem przekątną
graniastosłupa, która wyszła √6*a. Kolejno obliczylem przekątną ściany bocznej która wyszła
√3*a
| 8√3*a | ||
Obliczylem z twierdzenia cosinusów i wyszło mi | i się nie zgadza. Prosze o pomoc | |
| 18 |
| √30 | ||
cosα= | ||
| 6 |
| d1 | ||
cosα= | ||
| d |