matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granice ciągu
Adam:
xπ
1
xπ
bx=[4+cos(
)]
(
) pomocnicze lim x−>oo cos(
) = 0
5
x
5
1
xπ
1
czyli z twierdzemia o 3 ciągach [4]
(
) < bx=[4+cos(
)]
(
) <
x
5
x
1
[4+4]
(
)
x
xπ
1
1< bx=[4+cos(
)]
(
) <1 czyli lim x−>oo bx=1
5
x
1
[byle co]
(
) to √ x stopnia
x
15 lut 20:58
Adam:
x
√
4+cos(xπ/5)
15 lut 21:14