Trojkat krzywoliniowy
Timor i pumba:

Trzy okregi parami styczne zewnetrznie ograniczaja trojkat krzywoliniowy (czerwony)
Obliczyc pole powierzchni tego trojkata wiedzac ze promien okregu opisanego na figurze
utworzonej z wymienionych 3 okreow jest rowny R
Nie mam pojecia jak sie do tego zadania zabrac
| | 3(2√3−π)R2 | |
Odpowiedz S= |
| |
| | 2(4√3+7) | |
15 lut 20:53
Timor i pumba: Przepraszam ale nie dopisalem ze te 3 okregi sa rowne
15 lut 20:59
Adamm: mają takie same promienie?
15 lut 21:00
Timor i pumba: Wtedy srodki tych trzech okregow utworza trojkat rownoboczny o boku 2r1
jak policzymy wysokosc trojkata to na wysokosci U{2}[3}h bedzie srodek okregu opisanego na
tyn trojkacie
Tyle na razie wymyslilem
Nie ma zadnej wskazowki do tego zadania
15 lut 21:03
Timor i pumba: Teraz zauwazylem ze to nic nie da bo oktrag nie bedzie opisany na tych 3 okregach tylko na
trojkacie
15 lut 21:05
tomek: środki tych trzech trójkątów tworzą trójkąt równoboczny o boku 2r .
Zacieniowane pole otrzymamy jako różnicę pola tego trójkąta i trzech pól wycinków kołowych
(ich łączne pole da pole półkola o promieniu r).
Trzeba tylko jeszcze uzależnić r od R.
15 lut 21:18
15 lut 21:22
Timor i pumba: dzieki kolego .
Jutro juz pomysle .
15 lut 21:27
tomek: 3R=r(2
√3+3)
i to by potwierdziło odpowiedź
15 lut 21:36
Timor i pumba: I do wzoru z 21:22 wstawiamy r
2 i mamy

Jeszcze raz dziekuje
15 lut 21:43
Mila:

stąd :
r=R*(2
√3−3)
licz dalej sam
15 lut 22:03
Timor i pumba: Zanim przejde do obliczen to zastananwiam sie do czego potrzebne nam jest R skooro
promienie r sa rowne
16 lut 16:25
Mila:
r− nie jest dane.
16 lut 16:34
Timor i pumba: Licze wysokosc trojkata ABC
Licze promien R
| | 2 | | 2r√3 | | 4r√3 | | 2r√3 | |
R= |
| * |
| +r= |
| = |
| +r |
| | 3 | | 2 | | 6 | | 3 | |
| | 2r√3 | |
r+ |
| =R (mnoze przez 3 |
| | 3 | |
3r+2r
√3=3R
r(3+2
√3)=3r
| | 3R | |
r= |
| taki mi wyszsedl r (inny niz Tobie |
| | 3+3√3 | |
16 lut 18:54
16 lut 18:55
Mila:
| | 3 | | 3−2√3 | | 3*(3−2√3) | | 3*(3−2√3 | |
R* |
| * |
| =R* |
| =R* |
| = |
| | 3+2√3 | | 3−2√3 | | 9−12 | | −3 | |
=R*(2
√3−3)
16 lut 19:00
Timor i pumba: Dobry wieczor
Milu 
Juz rozumiem
Zaraz dam nastepne obliczenia
16 lut 19:04
Mila:
Dobry wieczór
16 lut 19:04
Timor i pumba: Pole ΔFDE wynosi
| | r2√3 | |
bok= r wobec tego Pfde]= |
| |
| | 4 | |
r= R(2
√3−3)
r
2= R
2(2
√3−3)
2= R
2(21−12
√3
| | R2(21−12√3)*√3 | | 21√3R2−72R2 | | R2(21√3−72 | |
Pfde= |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
16 lut 19:22
Timor i pumba:
Teraz muszse policzyc pole odcinka kola FD = DE
I teraz mam klopot bo z rysunku wynika ze pole odcinka kola nie jest takie samo jak odcinka
kola FD i DE
Wiec od pola trojkata DEF nie moge odjac 3*pole odcinka DF
16 lut 19:28
Timor i pumba: Pole odcinka kolaDF = P wyc − P
DEF
| | 60o | | 1 | | 21 | |
Pole wycinka = |
| *πr2= |
| *π*R2(21−12√3)= |
| πR2−2πR2= |
| | 360o | | 6 | | 6 | |
16 lut 19:36
Timor i pumba: Jak nie skopalem gdzies to
| | 21 | | r2(21√3−72 | |
to pole odcinka FD= |
| πR2−2πR2− |
| = (*12) |
| | 6 | | 4 | |
P
FD= 42πR
2−24πr
2−3R
2(21
√3−72}
P
fd= 18πR
2−3R
2(21
√3−72}
16 lut 19:44
Timor i pumba: Sprawdz proszse
Milu i jakas podpowiedz do odcinka pola FE moze
16 lut 19:56
Mila:
| | r2√3 | | 1 | | r2√3 | |
Pf= |
| −3*[ |
| πr2− |
| ]= |
| | 4 | | 6 | | 4 | |
| | √3 | | 1 | | 3 | |
=r2*[ |
| − |
| π+ |
| √3]= |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
| | π | | π | | π | |
=r2*[√3− |
| ]=R2*(2√3−3)2*(√3− |
| )=R2*(√3− |
| )*(12−12√3+9)= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | 3R2*(2√3−π) | |
=3R2*(√3− |
| )*(7−4√3) = |
| |
| | 2 | | 7+4√3 | |
16 lut 20:26
Timor i pumba: Czyli jednak nalezalo odjac 3 odcinki pola .
dziekuje

WIdac z eszsdlem w dobrym kierunku tylko pogmatwalem przeksztalcenia
16 lut 20:37
5-latek: Milu
Ale to juz jutro . ma szkic do zadania z trojkatem rownoramiennym ale troche go nie rozumiem
16 lut 21:35