15 lut 20:43
15 lut 20:47
3Silnia&6: W=20*2= 40 , P = 100/sin(45) = 100/cos(45) = 50√2
∑MA = W*1 + P*2 + M − 3RB ⇒ 3RB = 40 + 100√2 + 40
∑MB = 3(RA − P) + M + W*1 + P*2 = 0 ⇒ 3(RA − 20) = −(100√2 +40 + 40)
15 lut 20:57
3Silnia&6: ∑Y = 0
∑X = 0 ⇔ HA = P + W = 60
15 lut 20:58
MarleneDietrich: A w tej ?
http://wstaw.org/w/4m7a/linki/
∑x= Rax+40+50
√2
Rax=−100,71
∑y=Ray−50
√2+Rb
∑Ma = 3*Rb − 40N −100N*cos45*2 − Q*2
∑Mb = −2Rax−2*Q*1 − P1*cos45*2 + 3Ray +40
Niestety nie wychodzi mi 0 , czy mógłby ktoś skorygować mój błąd w momentach

?
15 lut 21:14
MarleneDietrich: ∑x= Rax+40+50√2
Rax=−100,71
∑y=Ray−50√2+Rb
∑Ma = 3*Rb − M −100N*cos45*2 − Q*2
∑Mb = −2Rax−2*Q*1 − P1*cos45*2 + 3Ray +M
15 lut 21:16