ttt
tade: podaj wszystkie wartosci parametru m, dla których równanie |x2−6x+5|+m−2=0
rysowałem funkcje f(x)=|x2−6x+5|−2 ale mi niewychodzi
wynik to m∊(−3;−2)U{2}
15 lut 20:13
Mila:
Nie podałeś chyba całej treści.
15 lut 20:26
tade: dla których równanie ma dokładnie dwa rozwiązania
15 lut 20:57
zef: |x2−6x+5|=2−m
Graficznie na 2 funkcje, gdzie 2−m to pewna prosta
15 lut 21:00
3Silnia&6: |x2 − 6x + 5| = |(x−3)2 − 4| = 2 − m
2 rozwiązania dla: 2−m=0 ⋀ 2−m>4 ⇒ m ∊(−∞; −2) ∪ {2}
15 lut 21:18
tade: to znaczy ze w książce jest zła odpowiedź?
15 lut 21:23
3Silnia&6: Tak lub zle przepisales tresc
15 lut 21:32
SEKS INSTRUKTOR : rozbij na przypadki i licz arytmetycznie
15 lut 21:39
SEKS INSTRUKTOR : btw desmos.com bardzo pomaga − wejdz i zobacz
15 lut 21:39
równanie:

Można graficznie
f(x)
g(m)=2−m
2 rozwiązania dla 2−m=0 lub 2−m>4
.........................
15 lut 21:48
tade: dzieki
15 lut 22:05