emma
kafla: Cześć, pomożecie?
Ania otrzymała walentynkowa kartke od kolegi z klasy. Niestety nie ujawnił on swojego imienia.
Napisał za to, ze suma kwadratu jego numeru z dziennika i kwadratu liczby powstałej przez
zamiane cyfr tego numeru jest równa 555. Który na liscie w dzienniku jest tajemniczy nadawca,
jesli jest to liczba nieparzysta?
15 lut 20:08
Adamm: taka liczba nie istnieje
15 lut 20:17
Adamm: przepraszam, cały czas myślałem o sumie liczb wynoszącej 555
15 lut 20:18
3Silnia&6: zakładając, że jego nr w dzienniku to (10A +B) otrzymujemy:
(10A +B)2 + (10B+A)2 = 100A2 + 20AB + B2 + 100B2 + 20AB + A2 =
= 101(A2+B2) + 40AB = 555 ⇒ A2 + B2 ≤ 5 ⋀ AB ≠ 0 (bo 101 nie jest dzielnikiem 555)
zatem nalezy sprawdzic kombinacje A,B = (1,1) ; (1,2) ; (2,1); − brak rozwiazan
15 lut 20:20
piotr: nie ma dwóch liczb naturalnych, których suma kwadratów wynosi 555
jednak 585 = 122 + 212, czyli byłby to nr 21.
15 lut 20:30
kafla: trochę nie rozumiem tego: zatem nalezy sprawdzic kombinacje A,B = (1,1) ; (1,2) ; (2,1); − brak
rozwiazan.
skąd to wywnioskowałes?
i skąd wziąłeś A2 + B2 ≤ 5 ⋀ AB ≠ 0?
15 lut 20:40
3Silnia&6: bo A2 i B2 stoi przy 101, wiec jak bedzie wieksze niz 5, to calosc bedzie wieksaza niz 606 i
tym samym wieksza od 555.
15 lut 20:46
3Silnia&6: AB ≠ 0, BO ZAkladamy dwucyfrowe liczby, wiec na poczatku nie moze stac 0 (przy 10A + B)
napisalem AB ≠ 0 (bo 101 nie jest dzielnikiem 555) − prawdan, ale tutaj nie jest to
bezuzyteczne
15 lut 20:47
kafla: dzięki za szczegółowe wyjaśnienia

jeszcze proszę o wyjaśnienie tego: zatem nalezy sprawdzic kombinacje A,B = (1,1) ; (1,2) ;
(2,1); − brak rozwiazan
15 lut 20:50
piotr: √555<24
czyli mamy takie możliwości:
21 i 12
11 i 11
15 lut 20:51
kafla: dziekuję bardzo!
15 lut 20:53