matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
Adam:
2x−sin2x
sin2x
x(2−2*
)
2x
lim x−>0
=lim x−>0
=
2x
4
+x
3
x
3
(2x+1)
2
2
sin2x
+
*
x
2
x
2
2x
0
=lim x−>0
wynik
2x+1
1
15 lut 19:57
Pytający:
Policz 3 razy z reguły de l'Hospitala (
http://matematykadlastudenta.pl/strona/953.html
):
2x−sin(2x)
0
0
0
4
lim
x→0
= [
] = ... = [
] = ... = [
] = ... =
x
3
0
0
0
3
2x−sin(2x)
1
4
lim
x→0
*
=
*1
x
3
2x+1
3
https://www.wolframalpha.com/input/?i=limit+as+x-%3E0+of(2x-sin(2x))%2F(2x%5E4%2Bx%5E3)
15 lut 20:24