Działania na pochodnych
Michał: Hej. Potrzebuję pomocy jak gdyby ktoś mi pomógł byłbym wdzięczny:
Wzyancz pochodną funkcji f
1) f(x)=(x
3+2x
2+1)(x
2−x+1)
Ja to robię tak... (ale odpowiedź się nie zgadza)
= (x
3+2x+1)'(x
2−x+1)+(x
3+2x+1)(x
2−x+1)'=(3x
2+2)(x
2−x+1)+(2x−1)(x
3+2x+1)=
=3x
4−3x
3+3x
2+2x
2−2x+2+2x
4+4x
2+2x−x
3−2x−1=5x
4−4x
3+9x
2−2x+1
odpowiedź prawidłowa:
5x
4+4x
3−3x
2+6x−1
Proszę o pomoc z góry dziękuję
15 lut 19:33
Timor i pumba: Musisz sprawdzic swoje rachunki jeszcze raz
15 lut 19:34
Janek191:
Zgubiłeś x2
15 lut 19:35
Michał: Eh wybaczcie, sprawdzam moje rachunki już 3 raz i ciągle tego nie dostrzegam,
najwidoczniej nie potrafię dodawać, mnożyć dzielić i odejmować ;
;.
Proszę jak byście mogli wskażcie mi ten moment gdzie jest źle
![](emots/2/placze.gif)
Eh może się dzięki temu nauczę się w końcu prostych rachunków
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Z góry dzięki
15 lut 20:16
Adamm: przecież Janek191 ci napisał, co innego liczysz a co innego masz do policzenia
15 lut 20:19
Michał: X
x a oki teraz to widzę. Dzięki Janku nie zrozumiałem Cię myślałem, żę chodziło o
zgubienie x
2 w rachunkach
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Dzięki Adamie za zwrócenie uwagi
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Czytać
też nie umiem jak widać.
15 lut 20:22