matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka wymierna
Adam:
t
5
∫
jak na się podstawiało na wymierną to chyba tak
t
2
+t
3
t
5
=1/t+1/t
2
+1/t
3
+1/t
2
+1/t
1
t
2
+t+1+t+t
2
potem
=t
5
i co dalej
t
3
15 lut 19:06
Adam:
nvm to gdy t
2
*t
3
15 lut 19:11
Omikron:
t
5
t
3
t
3
+1−1
∫
dt=∫
dt=∫
dt=
t
2
(t+1)
t+1
t+1
(t+1)(t
2
−t+1)
1
1
=∫
dt−∫
dt=∫t
2
−t+1dt−∫
dt
t+1
t+1
t+1
Dalej potrafisz?
15 lut 19:14