Kąt trójkąta wpisanego w okrąg
Michał:

Wyznacz miarę kąta α.
15 lut 18:47
Timor i pumba: Twierdzenie o kacie miedzy styczna i sieczna
Kąt α= 25o
15 lut 18:53
Adamm: α=25o
15 lut 18:54
Michał:

Kąt przy 40
o powinien być 50, aby osiągnąć kąt prosty, a kolejny kąt niebędących alfą wydaje
mi się, że 40, ale wtedy alfa musiałaby być kątem prostym co nie jest możliwe.
16 lut 08:52
Michał:

Wydaje mi się, że najmniejszą kąt będzie równie równy alfa, ale nie potrafię nic dalej wyliczyć
z tego.
16 lut 08:54
Jerzy:
8:52 α = 800
8:54 α = 200
16 lut 09:03
Michał: Dziękuję, jednak prosiłbym o szybkie wyjaśnienie dlaczego wyniki akurat tak wyglądają, ponieważ
mam rozwiązania z tyłu książki, jednak chciałbym wiedzieć jak rozwiązać takie zadanie.
16 lut 09:09
Jerzy:
8:52 dorysuj kąt β wpisany oparty na tym samym samym łuku co cięciwa,
jego miara bedzie wynosiła 400 ( z tw. o kącie dopisanym ),kąt α jest katem
środkowym , opartym na tym samym łuku, wiec ma miarę: α = 2β
8:54 kąt ostry β ma miarę: β = 180 − 70 − 90 = 200 = α ( tw. jak wyżej )
16 lut 09:15