Trygonometria
Dominik: Rozwiąż równanie
sinx−cos2x=14
Prosilbym o pełne rozwiązanie, nie radzę sobie z tym przykłedm
15 lut 18:45
Janek191:
| | 1 | |
sin x − ( 1 − sin2 x) = |
| |
| | 4 | |
15 lut 18:47
Dominik: No i co dalej

Do kanonicznej?
15 lut 18:49
Timor i pumba: cos
2x= 1−sin
2x z jedynki trygonometrycznej
sinx−1+sin
2x= U1}[4}
sinx=y i t∊<−1,1>
probuj Ty dalej
15 lut 18:50
Dominik: Wlasnie nie wiem co mam z tym zrobić, sam do tego momentu doszedlem
15 lut 18:52
Mariusz:
Dalej rozwiązujesz równanie kwadratowe
Zapisanie w postaci kanonicznej powinno ułatwić rozwiązanie równania
chociaż można też skorzystać z wyróżnika
15 lut 18:53
Timor i pumba: Nie sciemniaj wcale nie doszedles
To jest zwyklse rownanie kwadratowe (1 klasa liceum
15 lut 18:54
Dominik: Mogę Ci pokazac stare rozwiązania z zeszytu

To poda ktoś co dalej?
15 lut 18:56
Timor i pumba: Po pomnozeniu przez 4 zeby pozbyc sie mianownika dostaniesz
4t2+4t−5=0
Δ= licz
15 lut 18:58
Adamm: przybliż sobie rozwiązania z tabeli wartości funkcji trygonometrycznych
15 lut 19:00
Dominik: A cos bez delty? Nauczycielka nas wyzywa jak z niej korzystamy
15 lut 19:00
Timor i pumba: ,
15 lut 19:02
Dominik: Przyznajcie sie ze nie umiecie a nie
15 lut 19:09
Adamm: Dominik, heh
chyba twoja nauczycielka skoro każe wam nie liczyć deltą która jest jedynie pośrednim
wzorem skróconego mnożenia
15 lut 19:10
Dominik: Żartuję oczywiście no ale z tym delta to serio było. Na pewno da sie to jakos inaczej zrobić.
15 lut 19:12
Adamm: rozwiązać równanie kwadratowe?
możesz zwinąć to wzorem skróconego mnożenia, ale to dokładnie to samo
15 lut 19:13
Timor i pumba: | | 1 | |
(t+ |
| )2−1,5=0 (masz swoja postac kanoniczna |
| | 2 | |
15 lut 19:19