Graniastosłup prosty
masticgum: Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt, którego dwa kąty mają miary 30 stopni i 45
stopni, a najkrótszy bok ma długość 1. Oblicz wysokość graniastosłupa, jeżeli jego objętość
jest równa 8.
Podzieliłem trójkąt na trójkąt o bokach 90,45,45 oraz 90,60,30, z własności boków znalazłem ich
długości i z wzoru ab/2*sin obliczyłem pole podstawy ale po podstawieniu do wzrou wychodzi mi
wartość 3 razy większa niż w odpowiedziach.
15 lut 18:40
Eta:
| | 1 | | √2 | | √2 | | √3+1 | |
Pp= |
| * |
| *(√3+1)* |
| = ..= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
H−−− dł. wysokości graniastosłupa
| | V | | 8*4 | | √3−1 | |
H= |
| ⇒ H= |
| * |
| = ...=16(√3−1) |
| | Pp | | √3+1 | | √3−1 | |
15 lut 19:45