a
Maciek: oblicz wartość współczynnika kierunkowego funkcji liniowej wiedząc, że do wykresu tej funkcji
należy punkt A, jeśli:
y=−12+(3m−8)x
A =(−4,−4)
Podobno jest jakis sposób na wyliczenie tego, bez wcześniejszego obliczania "m"
15 lut 18:34
Janek191:
Wstaw − 4 za x i − 4 za y − oblicz a = 3 m − 8
15 lut 18:36
Maciek: tym sposobem muszę wyliczyć m
15 lut 18:43
Maciek :
15 lut 19:18
Janek191:
m nie trzeba liczyć
15 lut 19:23
Janek191:
− 4 = − 12 + ( 3 m − 8)*(−4)
8 = − 4*( 3 m − 8) / : ( −4}
− 2 = 3m − 8 = a
a = − 2 − współczynnik kierunkowy danej prostej
======
15 lut 19:25
Maciek : Przepraszam i dziękuję
15 lut 19:35