Obszar całkowania
bydgi: Obszar ograniczony jest nierównościami x2+y2−x≤ 0 oraz y ≥0.
x2+y2−x ≤0
(x− 1/2)2 + y2 ≤ 1/4
czyli mam okrąg o S(1/2,0) i r= 1/2
to obszar bedzie 0 ≤γ ≤π/2 czy mogę sobie go jakby "przesunąć w lewo" o 1/2 i wtedy 0 ≤γ ≤π ?
15 lut 18:18
Jerzy:
Obszar całkowania to połowa tego koła.
15 lut 18:35
bydgi: Czyli druga opcja? Bo, że połowa (ta górna) to wiem.
15 lut 18:53
Jerzy:
0 ≤ α ≤ 180
0 ≤ r ≤ 1/4
15 lut 18:56
bydgi: Promień to nie 1/2 przypadkiem?
15 lut 18:57
Jerzy:
Tak 1/2
15 lut 18:58
bydgi: A jak przejde na biegunowe to mam 0≤r≤cosγ ?
Z tego:
x2+y2−x≤0
r2−rcosγ≤0
r(r−cosγ)≤0
15 lut 19:01
Jerzy:
x = rcosα
y = rsinα
15 lut 19:03
bydgi: Przecież właśnie tego użyłem
15 lut 19:04
Jerzy:
Przesun ten polokrag do poczatku ukladu.
15 lut 19:06
bydgi: Okej przesunalem, wiem juz ze 0≤γ≤π, a teraz chce wiedziec czy 0≤r≤cosγ. Taki układ.
15 lut 19:08
Jerzy:
18:56
15 lut 19:10
bydgi: A co jest blednego w tym:
x2+y2−x≤0
r2−rcosγ≤0
r(r−cosγ)≤0
0≤r≤cosγ.
?
15 lut 19:13
bydgi: Pozniej mam calke do policzenia po tym obszarze.
15 lut 19:14