równanie tryg.
cotyniepowiesz98: Rozwiąż równanie:
sin x + sin pi/6 = sin (x + pi/6)
15 lut 18:00
5-latek: A probowalas ze wzoru sinα+sinβ=
i drugi sin(α+β)?
15 lut 18:19
Janek191:
| | π | | π | |
sin x − sin ( x + |
| ) = − sin |
| |
| | 6 | | 6 | |
Wzór na sin ( α − β )
15 lut 18:23
Adamm: sinx+sin(pi/6)=sin(x+pi/6)
2sin(x/2+pi/12)cos(x/2−pi/12)=2sin(x/2+pi/12)cos(x/2+pi/12)
sin(x/2+pi/12)=0 lub cos(x/2−pi/12)=cos(x/2+pi/12)
dalej już prosto
15 lut 18:23
Janek191:
Wzór na
sin α − sin β
15 lut 18:24
Adamm: Janek191, mało to da
znasz na pamięć wartość sin(pi/12) ?
15 lut 18:25
Janek191:
Można obliczyć
15 lut 18:27
Adamm: ale to nie jest jedyny problem
wszystko się komplikuje, a wystarczy zrobić tak jak napisałem
15 lut 18:27
cotyniepowiesz98: @Adamm jakiego wzoru uzyles po prawej str ze wyszlo ci 2 sin...?
15 lut 18:37
Adamm: sinx+siny=2sin(x/2+y/2)cos(x/2−y/2)
15 lut 18:38
Adamm: ah, po prawej
sin(2x)=2sinxcosx
15 lut 18:39
cotyniepowiesz98: ale tam masz sin (x+pi/6)
15 lut 18:39
cotyniepowiesz98: a dlaczego?
15 lut 18:39
Adamm: sin(x+y)=sinxcosy+sinycosx
teraz jeśli x=y to
sin(2x)=2sinxcosx
15 lut 18:40
cotyniepowiesz98: ale x nie rowna sie pi/6...
15 lut 18:41
Adamm:
15 lut 18:42
cotyniepowiesz98: mi wychodzi po prawej sinx cos pi/6 + cos x sin pi/6
15 lut 18:53
cotyniepowiesz98: wychodzi mi
sin x (1− √3/2) + 1/2(1−cos x)=0
15 lut 18:56
Adamm: nie rozumiesz, przeczytaj jeszcze raz aż zrozumiesz
15 lut 18:58
cotyniepowiesz98: gdybym rozumiala to bym nie pisala..
15 lut 18:59
cotyniepowiesz98: traktujesz x+pi/6 / 2 jako alfe?
15 lut 19:01
Adamm: patrz post 18:40
nie chodziło mi o tego samego x co jest w naszym równaniu
przyjmujesz x+pi/6 za wartość x w tym wzorze
15 lut 19:02
cotyniepowiesz98: a nie moge skrocic po obu stronach tego 2 sin x+pi/6 / 2 ?
15 lut 19:03
cotyniepowiesz98: (x + pi/6) / 2 jako x chyba ci chodzilo
15 lut 19:04
Adamm: nie, nie dzieli się przez 0
15 lut 19:05
Adamm: tak chodziło mi o x/2+pi/12
15 lut 19:06
cotyniepowiesz98: Doszłam do postaci:
2sin x+pi/6 (cos x−pi/6 / 2 − cos x+pi/6 / 2) = 0
to co przed nawiasem wiem jak rozwiazac, ale co z nawiasem?
15 lut 19:09
cotyniepowiesz98:
2sin x+pi/6 /2 (cos x−pi/6 / 2 − cos x+pi/6 / 2) = 0
poprawka
15 lut 19:10