równanie wykładnicze
vivi: Rozwiąż równanie:
7x−2 * 16x = 23x+2
Nie wiem jak to przekształcić żeby dało się rozwiązać :c
15 lut 17:46
Mila:
7x−2* 24x=23x+2 /:23x+2
7x−2*24x−3x−2=1
7x−2*2x−2=1
(7*2)x−2=1
x−2=0
x=2
15 lut 17:56
vivi: dziękuję
15 lut 18:00
vivi: Mam jeszcze jedno, które mi nie wychodzi:
5x + 53−x = 30
15 lut 18:48
vivi: up
15 lut 19:24
15 lut 19:26
Janek191:
5
x = t > 0
t
2 − 30 t + 125 = 0
itd.
15 lut 19:27
Eta:
(5
x)
2−30*5
x+125=0
(5
x−25)(5
x−5)=0
5
x=25 v 5
x=5
x=2 v x=1
15 lut 19:28
vivi: dzięki jeszcze raz
15 lut 19:32