z góry dziękuje
1.Uzasadnij,że różnica kwadratów dwóch liczb całkowitych różniących się o 2 jest podzielna
przez 4.
2.Udowodnij,że wyrażenie (4n+1)2−(4m−1)2 jest podzielne przez 8,jeśli m,n należą do liczb
naturalnych.
3.Udowodnij,że dla każdego a i b wyrażenie a4≥b(2a2−b) jest prawdziwe.
4.Liczbę 57 przybliżono liczbę 1.Błąd względny wynosi.
Dziękuję
!
| 5 | ||
Liczbą | przybliżono liczbę 1: | |
| 7 |
| 2 | |||||||||
błąd względny: δ = | = − | |||||||||
| 1 | 7 |
| 5 | ||
Liczbę | przybliżono liczbą 1: | |
| 7 |
|
| 2 | |||||||||||||||||||
błąd względny: δ = | = | = | |||||||||||||||||||
|
| 5 |