pręt
pomoocy!: Jednorodny pręt o masie M i długosci L może się poruszać wokół własnej osi przechodzącej przez
jego koniec.
Pocisk o masie m lecący poziomo z prędkością V trafia w koniec pręta i zostaje w nim. oblicz
prędkość kątową pręta po zderzeniu.
Prosiłbym o rozpisanie krok po kroku. Pozdrawiam!
Niestety nikt nie wchodzi na fizyka.pisz.pl
Przepraszam wszystkie osoby które urażam wrzucając tutaj to zadanie.
15 lut 16:23
pomoocy!: up
15 lut 16:37
g: zakładam że pocisk leci prostopadle do pręta.
pocisk względem osi obrotu ma moment pędu P = mVL. taki sam moment będzie miał pręt
z pociskiem. moment bezwładności preta Ip = ML2 / 3, moment bezwł. pocisku Ik = mL2.
prędkość kątowa po zderzeniu ω = P / (Ip+Ik).
15 lut 17:10