Trygonometria
Zdzislaw: Witam. Mam pytanie. Otoz, przypuscmy ze rozwiazuje jakies rownanie trygonometryczne I dochodze
do momentum
Ze mam sinx=(1/2). I tak, wiem, wartosc charakterystyczna. Lecz Co jesli wyjdzie cos takiego:
sinx=(5/8), albo cos podobnego.
Czy moglby ktos mi wytlumaczyc albo jakis link podeslac w jaki sposob rozwiazywac takiego
rownania? Pozdrawiam
15 lut 16:01
Adamm: nie wyjdzie ci coś takiego
ale jeśli faktycznie tak będzie to od tego są funkcje cyklometryczne których pewnie i tak
jeszcze nie miałeś
15 lut 16:05
Zdzislaw: Okej, dzieki za informacje pozdrawiam
15 lut 16:06
Saizou : Jeśli na poziomie LO to w 99% przypadkach będziesz mieć wartości wyszczególnione, jeśli wyżej
to poczytaj o funkcjach odwrotnych do trygonometrycznych, czyli o funkcjach cyklometrycznych
15 lut 16:06
Adamm: w sumie to cofam to, może coś takiego wyjść
wtedy z tabelki odczytujesz wartość przybliżoną
15 lut 16:06
Zdzislaw: Okej okej, dzieki wam bardzo. Super forum
15 lut 18:36
3Silnia&6: Najprosciej napisac odp. Rozwiązaniem równania jest x taki że sinx = 5/8
15 lut 21:34