całka niewymierna
x: Witam, mam problem z całką ∫3x * ex dx
Mogę liczyć na nakierowanie, jakim sposobem to rozwiązać?
15 lut 15:51
Adamm: ∫3x*exdx=∫(3e)xdx
masz na to gotowy wzór
15 lut 15:53
Adamm: zakładając że a>0
∫a
xdx = ∫e
xlnadx
t=xlna
| 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫etdt = |
| et+c = |
| ax+c |
| lna | | lna | | lna | |
15 lut 15:56
Jerzy:
| | 1 | |
Po prostu: (ax)' = lna*ax , czyli: ∫axdx = |
| *ax |
| | lna | |
15 lut 15:57
x: Racja, zapomniałam o wzorze łączącym funkcję wykładniczą z logarytmem. Dziękuję bardzo
15 lut 15:58