styczne
Najkos: znajdź równania tej stycznej do wykresu funkcji która jest prostopadła do prostej
| | 2 | | −2 | |
f(x)=x− |
| , która jest prostopadła do prostej określonej równaniem y= |
| x+1 |
| | x2 | | 3 | |
i a=f'(x
0)
| | x04+4x0 | | 3 | |
f'(x0)= |
| = |
| zał: x=/=0 |
| | x04 | | 2 | |
x
0=2
y
0=a(x−x
0)+f(x
0)
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
y0= |
| (x−2)+ |
| = |
| x− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
co robie źle odp. to y=1,5x−2,5
15 lut 15:49
===:
sprawdź pochodną
15 lut 15:59
Adamm: pochodna jest poprawnie policzona
ja nie widzę błędu
15 lut 16:01
Adamm:

widać że w odpowiedzi jest błąd z rysunku
15 lut 16:04
Najkos: czyli błąd w odpowiedzi, dziekuje
15 lut 16:06