geometria
kanapka: Hej, pomoże ktoś mi?

W prostokącie ABCD o bokach długości |AB|=a i |BC|=b z punktu A poprowadzono na bok BC odcinek
AE tak, że pole trapezu AECD jest 5 razy większe od pola trójkąta ABE. Wykaż, że punkt E
podzielił odcinek BC w stosunki 1:2
15 lut 14:59
kanapka:
15 lut 15:07
kanapka: P=a*x/2
P=(a+b−x)*a/2
5a*x/2=(a+b−x)a/2 |*2
5ax=(a+b−x)a |:a
5x=a+b−x
6x=a+b
ale mi dalej nie wychodzi
15 lut 15:09
===:
jeśli do czegoś układasz równania to dobrze wiedzieć do czego
15 lut 15:25
===:
5x=2b−x
6x=2b
3x=b i wszystko jasne
15 lut 15:28
neosia: dziękuję bardzo
15 lut 15:30
===:
15 lut 15:30
neosia: to chochlik tylko, myślałam o tym b, a napisałam a
15 lut 15:31
===:
już był w kurniku ... już witał się z gąską
15 lut 15:34
neosia:
15 lut 15:36
Mila:
Już był w ogródku...
15 lut 16:57
Kacper:
15 lut 17:06