Zadania na dowodzenia - p. podstawowy
neosia:

Pole prostokąta, którego przekątna ma długość 6cm, wynosi 9
√2 cm
2. Uzasadnij, że tangens
kąta ostrego zawartego między przekątnymi jest równy 1.
Obliczyłam tyle:
P=a*b=9
√2
9
√2=a*b
a=9
√2/b
15 lut 14:36
neosia: pomoże ktoś? :c
15 lut 14:44
Natalia: a2+b2=62
15 lut 14:46
===:
| | 1 | | √2 | |
4 |
| *3*3sinα=9√2 2sinα=√2 sinα= |
| tgα=... |
| | 2 | | 2 | |
15 lut 14:47
neosia: nic nie rozumiem
15 lut 14:50
neosia: może ktoś mi to wytłumaczyć, proszę...?
15 lut 14:51
neosia: skąd te sinusy, a tw Pitagorasa? nie widzę sensu w tym
15 lut 14:57
Jerzy:
| | 1 | |
=== podzielił prostokat na 4 trójkąty, a pole każdego z nich to |
| *3*3*sinα |
| | 2 | |
15 lut 14:57
kanapka: Dziękuję Jerzy
15 lut 15:10
neosia: Dziękuję
15 lut 15:11
neosia: to ten tangens skąd?
15 lut 15:12
neosia: aaa już wiem
15 lut 15:13
Jerzy:
| | √2 | | π | | π | |
sinα = |
| ⇒ α = |
| , a tg |
| = 1 |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
15 lut 15:14