granice(student)
Adam: | lim | | e4x2−1−4x2 | | lim | | e4x2−1 | |
| |
| = |
| |
| *4x2−4x2 |
| x→0 | | x4 | | x→0 | | 4x2 | |
| lim | | | | 0 | | 0 | |
| |
| = |
| czy |
| czyli nieoznaczona |
| x→0 | | x4 | | 1 | | 0 | |
15 lut 14:02
Jerzy:
| | 0 − 1 − 0 | | −1 | |
= [ |
| ] = [ |
| ] = −∞ |
| | 0 | | 0 | |
15 lut 14:04
Adam: e4x2 pomyłka
15 lut 14:08
Jerzy:
e4x2−1 ?
15 lut 14:11
Adam: nie e4x2 zamienione e4x2
15 lut 14:13
Adam: chodzi mi tylko o napisanie czy będzie nieoznaczona na końcu
15 lut 14:21
Adam: | | lim | | 0 | | 0 | | lim | | 0*x | | 0 | |
bo np |
| |
| = |
| czy |
| |
| = |
| |
| | x→0 | | x | | 0 | | x→0 | | x | | 1 | |
15 lut 14:25
Jerzy:
| 0 | |
| − to symbol nieoznaczony |
| 0 | |
Próbuj regułą H ( wyglada na to ,że po dwukrotnym zastosowaniu dostaniesz granicę )
15 lut 14:30
Jerzy:
| | 8xek − 8x | | 2ek − 4 | | 8xek | |
= lim |
| = lim |
| = lim |
| = lime4x2 = 4 |
| | 4x3 | | x2 | | 2x | |
15 lut 14:35
Jerzy:
... tam na końcu ma być: = 4*lime4x2 = 4*1 = 4
15 lut 14:36
Adam: ek'=8xek czyli chyba po 2 = powinno być 2*8xek−4 ?
15 lut 14:41
Jerzy:
(e4x2 − 1 − 4x2)' = 8xe4x2 − 8x
15 lut 14:43
Adam: (8xe4x2)' to pochodna iloczynu 2 funkcji chyba?
15 lut 14:48
Jerzy:
| | 2ek − 4 | |
Po = skróciłem przez 4x stąd: lim |
| |
| | x2 | |
15 lut 14:48
Jerzy:
Patrz wyżej, 8x skraca się z mianownikiem.
15 lut 14:50
Adam: dziękuję
15 lut 14:51