ekstrema
tadzik: jak obliczamy ekstrema okalne z funkcji z wart bezwzględną? w sensie z tego
15 lut 13:19
Jerzy:
Ta funkcja nie ma ekstremów lokalnych, gdyż przyjmuje tylko warości 1 lub −1
15 lut 13:22
Adamm: normalnie
15 lut 13:22
Adamm:

ekstrema możemy rozpatrywać na przedziałach
na każdym z tych trzech funkcja jest stała, ekstrem nie ma
15 lut 13:24
tadzik: ale jak obliczam dwa przypadki z bezwzględnej? z minusem i z plusem?
15 lut 13:40
Jerzy:
Dla: x2 − 4x + 3 > 0 f(x) = 1
Dla: x2 − 4x + 3 < 0 f(x) = −1
15 lut 13:41
tadzik: ale z x
2 −4x +3>0 x
1=1 x
2=3 o to chodzi czy co mam policzyc
15 lut 13:53
Jerzy:
Tak .. x2 − 4x + 3 > 0 ⇔ x ∊ (−∞;2) U (3;+∞)
15 lut 13:57
Jerzy:
Pomyłka: x ∊ (−∞;1) U (3;+∞)
15 lut 13:58
tadzik: to skąd to f(x)=1?
15 lut 13:58
tadzik: to skąd to f(x)=1?
15 lut 13:59
Jerzy:
| IaI | | −a | |
| = |
| = −1 dla a < 0 |
| a | | a | |
15 lut 14:01