Całki podwójne - objętość
Boguś:

Witam, mam do policzenia objętość bryły ograniczonej powierzchniami: z=
√x2 + y2, z=4
No i mam taki rysunek, niebieska bryła to ta, z której mam policzyć V.
Współrzędne biegunowe:
0 ≤ φ ≤ 2π
a dla r?
Nie mam pomysłu
A całkę liczę wtedy ze wzoru: |V| = ∫∫(4−
√x2 + y2)dxdy, tak?
15 lut 13:04
Adamm: 0≤r≤z
15 lut 13:05
Boguś: Od 0 do 16?
15 lut 13:06
Adamm: od 0 do z
15 lut 13:06
Adamm: ∫04∫02π∫0zrdrdθdz
15 lut 13:08
Boguś: Chyba rozumiem, tylko chodzi o to, że mam to policzyć za pomocą podwójnej. Da się?
15 lut 13:11
Adamm: tak, to byłoby tak jak powiedziałeś
i wtedy 0≤r≤4
15 lut 13:14
Adamm: a tak poza tym, można to obliczyć bez całek ze wzoru na objętość stożka
15 lut 13:16
Boguś: Dzięki wielkie
15 lut 13:17
Boguś: A wynik 128π/3 czy 64π/3?
15 lut 13:20
Adamm: drugi
15 lut 13:21
Boguś: Wyszło
15 lut 13:25