Dowody z geometrii
neosia: Proszę, pomoże ktoś?
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
W trójkącie ABC, w którym |AC|=b, |BC|=a i |kąt ACB|=2ac z wierzchołka C poprowadzono
dwusieczną kąta, która przecięła bok AB w punkcie D. Wykaż, że |CD|=(2abcosα)/(a+b)
15 lut 12:21
Rafal: Co to znaczy, że |kąt ACB|=2ac
![](emots/2/pytajnik.gif)
15 lut 12:33
neosia: znalazłam już
![](emots/2/zeby.gif)
| ∡ACB|=2ac
15 lut 12:37
Rafal: A nie 2α? W dowodzonej tożsamości pojawia się α i przy takich założeniach zadanie jest bardzo
proste, więc pytam: czy na pewno 2ac?
15 lut 12:39
neosia: aaa dzięki, bo tutaj było długopisem dopisane i wyglądało jak ac, tak α
15 lut 12:40
Rafal: Spróbuj to sam zrobić. Jakby co pomożemy
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Wskazówka: skorzystaj dwa razy z twierdzenia cosinusów i z twierdzenia o dwusiecznej.
15 lut 12:41
Kacper:
15 lut 12:41
Rafal: Witaj
Kacper
15 lut 12:45
Rafal: | AD | | b | | AD2 | | b2 | |
Dla autora: z tw. o dwusiecznej |
| = |
| , czyli |
| = |
| , a wielkości |
| BD | | a | | BD2 | | a2 | |
AD
2 i BD
2 możemy uzależnić od a, b, CD i cosα, korzystając z tw. cosinusów.
15 lut 12:51
neosia:
![rysunek](rys/129387.png)
Hmm mam rysunek
15 lut 12:53
neosia: racja,to ma sens
15 lut 12:53
neosia: więc to będzie c2=a2+b2−2abcos2α ?
15 lut 13:01
Rafal: Tak, ale chodziło mi raczej o zastosowanie tego twierdzenia w trójkątach ADC i BDC w
odniesieniu do boków AD i BD.
15 lut 13:02
Kacper:
Witaj
Rafał
15 lut 13:07
neosia: Witaj Kacper.
15 lut 13:07
Rafal: ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Skoro już się wszyscy przywitaliśmy, to powiedz nam,
neosia, czy udało Ci się już
uzależnić długości tych boków od a, b, CD i cosα.
15 lut 13:11
neosia: jestem w trakcie
15 lut 13:12
neosia: c2=a2+a2*AD2/BD2−2abcosα
15 lut 13:41
Rafal: Może napiszę, jak ja to widzę.
Z twierdzenia cosinusów w trójkątach ADC i BDC:
AD
2=b
2+CD
2−2*b*CD*cosα
BD
2=a
2+CD
2−2*a*CD*cosα
Z twierdzenia o dwusiecznej (patrz wyżej):
Po scaleniu powyższych trzech równości mamy:
b2+CD2−2*b*CD*cosα | | b2 | |
| = |
| |
a2+CD2−2*a*CD*cosα | | a2 | |
| x+z | | x | | z | | x | |
Aby przyspieszyć przekształcenia, skorzystamy z faktu, że |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
| y+t | | y | | t | | y | |
dla dodatnich x, y, z i t.
CD2−2*b*CD*cosα | | b2 | |
| = |
| |
CD2−2*a*CD*cosα | | a2 | |
CD−2bcosα | | b2 | |
| = |
| (skróciliśmy ułamek przez CD) |
CD−2acosα | | a2 | |
CD*a
2−2a
2bcosα=CD*b
2−2ab
2cosα (wymnożyliśmy na krzyż)
CD*a
2−CD*b
2=2a
2bcosα−2ab
2cosα
CD(a
2−b
2)=2abcosα(a−b)
CD(a+b)(a−b)−2abcosα(a−b)=0
(a−b)[CD(a+b)−2abcosα]=0
1) a≠b
CD(a+b)=2abcosα
2) a=b
15 lut 13:58
neosia: Dziękuję bardzooo
15 lut 14:00
Rafal: | 2a2cosα | |
Jeśli a=b, to trzeba pokazać, że CD= |
| , czyli CD=acosα, ale to proste, bo przecież |
| 2a | |
w trójkącie równoramiennym dwusieczna kąta między ramionami równej długości jest jednocześnie
wysokością opuszczoną na podstawę, więc teza wynika wprost z definicji cosinusa kata α, który
leży w odpowiednim trójkącie prostokątnym.
15 lut 14:05
neosia: tak, myślę, że to już zostało udowodnione
15 lut 14:07
Rafal: Liczenia trochę jest, więc jeśli będziesz miała z czymś problemy, to napisz, na pewno ktoś
odpowie (może niekoniecznie ja, bo już idę).
15 lut 14:11
neosia: Dobrze, jeszcze raz dziękuję
15 lut 14:11
Kacper:
Skąd to zadanie jeśli można wiedzieć?
15 lut 14:34
neosia: Nie mam pojęcia, dostałam dodatkową kartkę z zadaniami na dowodzenie. Jedynie co wiem, to że
jest z poziomu rozszerzonego
15 lut 14:40
Kacper:
Skąd dostałaś?
15 lut 17:07
Rafal: Nie ma to jak zastanawiać się 10 minut na maturze nad zadaniem, które się robiło kilka miesięcy
temu...
10 maj 09:42