matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiązywać pls
KolaPL:
tg6x−3tg3x=0
?
15 lut 12:03
Adamm:
po tym jak wyznaczysz dziedzinę:
2tgx
tg(2x)=
1−tg
2
x
2tg(3x)
−3tg(3x)=0
1−tg
2
(3x)
2
tg(3x)=0 lub
−3=0
1−tg
2
(3x)
1
tg(3x)=0 lub tg
2
(3x)=
3
√
3
√
3
tg(3x)=0 lub tg(3x)=
lub tg(3x)=−
3
3
15 lut 12:08