Proszę rozwiązać ten trygonometrii równania
Ilikemath: (2√2−2)cosα=4sinα+√2−4.
15 lut 11:13
Ilikemath: (2√2−2)cosα=4sin(α)+√2−4.
15 lut 11:16
Ilikemath: (2√2−2)cosα=4sin2α+√2−4.
15 lut 11:17
Jerzy:
Podstaw: sinα = 1 − cos2α
15 lut 11:17
Jerzy:
sin2α = 1 − cos2α
15 lut 11:18
Ilikemath: Co dalej
15 lut 11:19
Jerzy:
Kolejne podstawienie: t = cosx i warunek: −1 ≤ t ≤ 1
15 lut 11:21
Jerzy:
Masz równanie:
4t2 + (2√2 − 2)*t − √2 = 0
15 lut 11:24
Ilikemath: Mam to :
(2√2−2)*t=4t2+√2−8
15 lut 11:40
Jerzy:
Skąd − 8 ?
15 lut 11:41
Ilikemath: Przepraszam
ja robiłem 4*(cos2α−1)
15 lut 11:44
Jerzy:
Dlaczego 4t2 , a nie − 4t2 ?
15 lut 11:45
Ilikemath: (2√2−2)*cosα=4*(1−cos2α)+√2−4
(2√2−2)*cosα=4−4cos2α+√2−4
(2√2−2)*cosα=−4cos2α+√2 cosα=t
(2√2−2)*t=−4t2+√2
4*t2+(2√2−2)*t+√2=0
Zrobiłem to, więc dziękuję
15 lut 11:54